+38 (04744) 3-43-79
Меню
Остання редакція: 20 травня 2021

День вишиванки в Уманському НУС

     Ось уже 15 років, в кожен третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки. Цьогоріч всеукраїнське свято, що припало на 20 травня,  пропонується присвятити українській традиційній музиці та екологічним проблемам.

     Ідея запровадження Дня вишиванки виникла у 2016 році. Тоді студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонували ідею акції «Всесвітній день вишиванки» і прийшли одного дня в українському традиційному одязі. Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів і викладачів університету, але в подальші роки свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора по всьому світу.

     Здавна для українців вишиванка відігравала не стільки функцію одягу, як була своєрідним оберегом від різного зла. Тому візерунки на сорочках та сукнях наносили на рукави, коміри і поділ. Своїми особливими узорами та поєднанням кольорів на вишиванках може похвалитися не лише кожен регіон України, а й навіть окремі села. Сорочки можуть відрізнятися за фасоном, кольором, візерунком.

     Тож закликаємо усіх долучитись до даної акції – одягайте вишиванку та пам’ятайте культурні традиції власного народу!

 

Світлана Адаменко

викладач кафедри лісового господарства