+38 (04744) 3-43-79
Меню
Остання редакція: 26 лютого 2016

Знайомство студентів 11-СП з історією Національного дендрологічного парку «Софіївка»

      Національний дендрологічний парк «Софіївка»  - перлина світового масштабу.  Про нього є, що розповісти, і є, що подивитися. Щорічно побачити це диво паркобудівництва приїжджає близько півмільйона людей на рік. А студенти Уманського національного університету садівництва можуть бачити і насолоджуватись ним щодня. З метою ознайомлення студентів з історичними аспектами становлення парку було проведено ескурсію для студентів 11-СП групи (куратор Ірина Іващенко).  Розповідав про парк студент 31-лг Дмитрій Біжан, який закінчив курси ескурсоводів, і добре обізнаний  з історією "Софіївки".

      Під час проведення ескурсії студенти прослухали історію заснування, будівництва та розвитку парку, пройшлися його алеями, помилувалися мальовничими краєвидами. Студенти з цікавістю слухали історію романтичного і палкого кохання графа Станіслава Щенсного Потоцького і чарівної красуні-гречанки Софії де Вітт. Саме для Софії Потоцький велів побудувати в Умані незвичайний парк, казково красивий і найбільший в Європі, який він назвав на честь улюбленої жінки «Софіївкою». 

           Історія парку безпосередньо повя"зана з нашим університетом. Оскільки в 1859 року «Софіївку» передали Головному училищу садівництва, і з цього часу парк в офіційних документах називався «Уманським садом Головного училища садівництва». У післяреволюційні роки «Софіївка» залишається при училищі садівництва, хоч і під новою назвою «Сад III Інтернаціоналу». Лише в 1929 році парк в Умані отримав статус Державного заповідника, а з 1945 року йому офіційно повернули колишню назву - Уманський державний заповідник «Софіївка». З 90-х років XX століття «Софіївка» стає самостійною науковою організацією НАН України. 

      Під час ескурсії студенти з цікавістю слухали ескурсовода. Залишились з позитивним враженнями і новими знаннями про парк-перлину Умані.

Іващенко Ірина, викладач кафедри лісового господарства