+38 (04744) 3-43-79
Меню
Остання редакція: 24 грудня 2016

ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ "ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЛІСОВОГО ТА САДОВО-ПАРКОВОГО ГОСПОДАРСТВА"

14 грудня 2016 року в Уманському НУС відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція ерспективи розвитку лісового та садово-паркового господарства".

На конференції обговорили низку актуальних питань, визначальних для формування сталого розвитку лісового і садово-паркового господарства за наступними напрямками:

  1. Актуальні проблеми лісознавства, лісівництва, таксації, лісовпорядкування та економіки;
  2. Штучне лісовідновлення, лісорозведення, селекція, насінництво, генетика, біотехнологія;
  3. Сучасний стан та перспективи розвитку садово-паркового господарства;
  4. Поглиблені біологічні дослідження;
  5. Екологія довкілля та природо-заповідна справа;
  6. Перспективи розмноження декоративних, лісових та плодових рослин.

З вітальним словом виступили: завідувач науково-дослідної частини Валентин Поліщук та декан факультету лісового і садово-паркового господарства Роман Яковенко, які привітали присутніх та повідомили про мету конференції – обговорення низки актуальних питань, визначальних у формуванні сталого розвитку лісового і садово-паркового господарства. 

Пленарне засідання розпочалось з доповіді завідувача кафедри лісового господарства Уманського НУС, професора Володимира Шлапака, який висвітлив актуальні питання щодо проблем залісення земель покинутих людьми сіл в Україні.

Доцент кафедри садово-паркового господарства Уманського НУС Тетяна Мамчур презентувала дослідження рослинності луків околиці с. Колочава Міжгірського району Закарпатської області під час здійснення навчально-наукової експедиції.

Сучасний стан та збереження популяції Sorbus torminalis (L.) Crantz. у національному природному парку «Кармелюкове Поділля» охарактеризувала  науковий співробітник цього ж парку  Ніна Шпак.

Про стійкість видів роду Populus L. в урбанізованому середовищі в своїй доповіді розповіла кандидат біологічних наук Білоцерківського НАУ Любов Іщук.

Особливості декоративного формування різних видів кущових ялівців у своїй доповіді детально висвітлила студентка ХНПУ ім. Г.С. Сковороди Валерія Мазур.

Таксономічний склад рослин кварталу №1 Національного дендропарку «Софіївка» НАН України визначила студентка факультету лісового і садово-паркового господарства  Анастасія Сухецька.

Студентка ХНПУ ім. Г.С. Сковороди Анна Божко виступила на тему: "Дикорослий злак Leymus racemosus, рідкісний на території Харківської області – перспективна декоративна рослина для великих паркових композицій". Анна привезла з собою зразки досліджуваного виду та подарувала посадковий матеріал Leymus racemosus для розширення колекції ботанічного розсадника Уманського НУС.

Студентка ХНПУ ім. Г.С. Сковороди Юлія Лещенко розповіла про способи уповільнення інвазії дуба червоного (Quercus rubra) з міських зелених насаджень в природні і штучні фітоценози.

Старший викладач кафедри лісового господарства Уманського НУС Ірина Іващенко доповіла тему: "Поліморфізм внутрішньовидового різноманіття виду Th. plicаta та використання його в озелененні.

Завідувач кафедри лісового господарства Володимир Шлапак подякував усім присутнім за високий рівень проведеної наукової роботи наголосивши на важливості даного заходу для розвитку галузей лісового та садово-паркового господарства.

 За результатами конференції був опублікований окремий збірник до якого увійшло 90 наукових статей. Всього матеріали подали 130 авторів, з яких 8 докторів наук та 2 іноземних науковців.

Іващенко Ірина, старший викладач кафедри лісового господарства