+38 (04744) 3-43-79
Меню
Остання редакція: 25 вересня 2017

Участь завідувача кафедри лісового господарства УНУС, професора В.П.Шлапака та студентки 4 курсу Анастасії Сухецької у Північноєвропейському регіональному з’їзді студентів-лісівників (Northern European Regional Meeting)

З 12 по 21 травня в Україні вперше проводився Північноєвропейський регіональний з’їзд студентів-лісівників або ж Northern European Regional Meeting (NERM 2017). Зазначений науковий захід – одне з найбільших і важливих щорічних зібрань студентів-лісівників з усієї Європи, під час якого вони дізнаються про українське лісове господарство в аспекті багатофункціонального використання лісу, відвідають провідні підприємства та компанії, пов’язані з галуззю, ознайомляться з українською культурою та звичаями, традиційним одягом, стравами, виробами ручної роботи тощо по всій країні. Учасниками цьогорічного заходу стали студенти з 12 країн світу (Туреччини, Словенії, Німеччини, Латвії, Естонії, Канади, Грузії, Чехії, Данії, Фінляндії, Словаччини, Греції) та приймаючою сторони.

Головним його організатором є студентський науковий гурток «Київська асоціація студентів-лісівників (KFSA)» ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України. Освітніми навчальними закладами-партнерами заходу стали:

-         Національний університет біоресурсів і природокористування України;

-         Уманський національний університет садівництва;

-         Національний лісотехнічний університет України.

Цьогоріч, Уманський НУС вперше брав участь у даному заході. Представником університету стала студенка 4-го курсу Уманського НУС Анастасія Сухецька, яка стала керівником новоствореної асоціації студентів-лісників.


Захід розпочався 12 травня. В НУБіП України відбулася Міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених  «Contribution of young scientists on forestry, wood processing technologies and horticulture». Метою конференції було забезпечення доступу до нових знань і сучасних технологій, обміну досвідом, збагачення освітніх форм та культурного порозуміння серед студентів та аспірантів, налагодження міжнародного наукового співробітництва у галузі лісового та садово-паркового господарства, технології оброблення деревини. У конференції прийняли участь представники Уманського національного університета садівництва: завідувач кафедри лісового господарства, професор Валодимир Шлапак, студентка 4 курсу Анастасія Сухецька та аспірантка 1-го року навчання Анастасія Коджебаш.


Відповідно до програми заходу учасники NERM 2017 ще вісім днів подорожували країною, відвідали найвизначніші місця та зустрілися із непересічними особистостями лісового сектору України. Щоденна програма була дуже насиченою і різноманітною.

Перший  день (13 травня): урочиста церемонія відкриття з’їзду. Учасники відвідали також музей лісових звірів ім. Салганського, лабораторію Stihl та ботанічний сад університету. Завершальним етапом перебування учасників у м. Києві став вітальний концерт.


Другий день (14 травня): учасники з’їзду відвідали науково-дослідну лабораторію біотехнології рослин ВП НУБіП України «Боярська ЛДС». Потім студенти-лісівники побували на лісовій пожежній станції на території центральної садиби, де головний лісничий Шевчук О.В. ознайомив їх з роботою сучасної системи відеоспостереження для вчасного виявлення лісових пожеж, а також оперативного реагування працівниками лісової охорони та пожежними бійцями. Майстер-клас продукції STIHL у с. Дзвінкове.

Третій день (15 травня): Ржищів – урочиста зустріч учасників. Після офіційної частини зустрічі учасники семінару були ознайомлені з науковими та історичними об’єктами, що знаходяться на території ДП «Ржищівського лісгоспу». Буцький каньйон.

Четвертий день (16 травня) відбувся в місті Умань. Уманський національний універитет радо приймав гостей у своїх стінах, де відбулося продовження Північноєвропейського регіонального зїзду студентів-лісівників та  Міжнародну науково-практичну конференцію «Північноєвропейський регіональний з’їзд студентів-лісників: багатофункціональне використання лісу». Привітав учасників з побажаннями нових здобутків і перемог проректор з науково-педагогічної роботи Уманського НУС Михайло Мальований. Історичну довідку про Уманський національний університет садівництва висвітлила Вікторія Косменюк. Завідувач кафедри лісового господарства Володимир Шлапак  у своїй доповіді озвучив інформацію про кафедру лісового господарства, шляхи та перспективи розвитку лісового господарства. Викладач кафедри лісового господарства Сергій Коваль доповів про славетні імена кафедри лісового господарства.

Регіональний представник Міжнародної асоціації студентів-лісівників (IFSA) в Європі Крістіан Талл (Естонія) розповів про історію створення асоціації, плани роботи, цілі та стратегії подальшого розвитку асоціації. Також представив студентку 4-го курсу факультету лісового і садово-паркового господарства Анастасію Сухецьку, як керівника новоствореної асоціації студентів-лісників Уманського НУС. Анастасія Сухецька подякувала за надану можливість бути представником асоціації та ознайомила студентів-лісівників з палацово-парковими ансамблями родини Потоцьких в Україні.Під час з’їзду студенти відвідали Наукову бібліотеку Уманського НУС, де ознайомилися з колекціями рідкісних книг (ХVIII – початок ХХ ст.) та Науковий гербарій Уманського НУС, який з 2016 року зареєстровано в Index Herbariorum (New York). Також була проведена захоплююча екскурсія в Національний дендрологічний парк «Софіївка», де студенти-лісники ознайомилися з понад двома тисячами різних видів дерев і кущів та чарівними ландшафтами.

У місті Вінниця – директор ДП «Вінницький лісгосп» Віктор Попельнюк представив роботу й структуру держпідприємства лісового господарства, провів цікаву екскурсію сучасним теплично-парниковим господарством.

П’ятий день (17 травня): Державне підприємство «ЛІСЕКОЦЕНТР» - проходження туристичною екологічною стежкою; Карпатський національний природний парк; водоспад Гук.

Шостий день (18 травня): підйом на гору Говерла (2061 м над рівнем моря) та екскурсія гірськими лісами.

Сьомий день (19 травня): прогулянка м. Івано-Франківськ, аукціон IFSA у Львові.

Восьмий день (20 травня): Національний лісотехнічний університет України (м. Львів), екскурсія м. Львів.

Повернулася Анастасія Сухецька з масою вражень, нових знань та знайомств.